DZS: Inflacija u svibnju oslabila šesti mjesec zaredom

Image by Freepik

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u svibnju 7,9 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija na godišnjoj razini oslabila šesti mjesec zaredom, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u svibnju su u odnosu na lanjski svibanj u prosjeku više za 7,9 posto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0,5 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljen u petak, prenela je Hina.

Ti podaci podudaraju se s prvom procjenom, objavljenom početkom lipnja.

U travnju je inflacija iznosila 8,9 posto, što znači da se u svibnju na godišnjoj razini smanjila šesti mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto. 

A inflacija od 7,9 posto najniža je od ožujka prošle godine, kada je iznosila 7,3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u svibnju su na godišnjoj razini najviše porasle, za 15,1 posto, cijene hrane i bezalkoholnih pića te restorana i hotela.

Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva porasle su, pak, 10,4 posto, a stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 7,5 posto.

Odjeća i obuća poskupili su 7,3 posto, rekreacija i kultura 7,2 posto, dok su cijene zdravlja porasle 6,7, a alkoholnih pića i duhana 5,8 posto.

S druge strane, pale su cijene u skupini prijevoza, za 4,8 posto.

Na mjesečnoj su razini, pak, najviše porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 1,6 posto.

S druge strane, najviše su pale cijene u skupini prijevoza, za 1 posto, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije, plin i ostalih goriva, kao i komunikacija pale 0,5 posto.

Prema harmoniziranom indeksu, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u svibnju su porasle za 8,3 posto na godišnjoj razini, dok su na mjesečnoj razini ojačale 0,6 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari