Kineski nekretninski div Evergrande podnio zahtjev za bankrotom

Foto: Towfiqu barbhuiya/Pexels

Kineska Evergrande grupa, nekoć druga najveća kompanija za prodaju nekretnina u toj zemlji, podnijela je zahtjev za zaštitu od bankrota na sudu u New Yorku.

CNN javlja kako su u svom zahtjevu kao uzroke naveli postupke restrukturiranja u Hong Kongu te na Kajmanskim otocima i Britanskim Djevičanskim otocima.

Prije toga, točnije prošlog mjeseca, objavili su informaciju o ukupnom gubitku od čak 81 milijardu dolara u posljednje dvije godine, prouzročenom pokušajima da dovrši ranije započete projekte i isplati dobavljače i zajmodavce.

Podružnica Evergrandea Tianji Holdings također je podnijela zahtjev za bankrotom na stečajnom sudu na Manhattanu, zajedno sa svojom podtvrtkom Scenery Journey.

Kineski sektor nekretnina dugo se smatrao vitalnim motorom rasta u drugom najvećem gospodarstvu svijeta i činio je čak 30 posto BDP-a države. No, Evergrandeovo neispunjavanje obveza 2021. godine izazvala je šok na kineskom tržištu nekretnina, nanijevši štetu kako vlasnicima kuća tako i širem financijskom sustavu Kine.

Nedavno je još jedan kineski nekretninski div, Country Garden, upozorio da će “razmotriti usvajanje raznih mjera za upravljanje dugom”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari