Fed ponovno podiže kamate radi kontrole inflacije?

Pexels.com
Fed podiže kamate, ilustracija Foto: Pexels.com/karolina-grabowska

Američka središnja banka (Fed) možda će morati dodatno podići kamatne stope kako bi osigurala zauzdavanje inflacije, rekao je predsjednik Fed-a, Jerome Powell. Okupljajući se u Jackson Holeu (SAD) na godišnjem ekonomskom simpoziju Fed-a, i predsjednik Feda, ali i predsjednica ECB-a Christine Lagarde, jasno su iznijeli svoja stajališta: neće biti promjena u zajedničkom cilju središnjih bankara da se inflacija vrati na dva posto, prenosi Reuters.

Powell je rekao da će dužnosnici Fed-a “nastaviti biti pažljivi dok se donose odluke hoćemo li dodatno zaoštriti monetarnu politiku”, prenosi Hina, ali je također jasno dao do znanja da središnja banka još nije zaključila da je referentna kamatna stopa dovoljno visoka da bi bili sigurni da će se inflacija vratiti na ciljanih dva posto.

“Zadaća Feda je smanjiti inflaciju na našu ciljanu razinu od dva posto i mi ćemo to učiniti”, rekao je Powell. “Značajno smo zaoštrili monetarnu politiku u proteklih godinu dana. Iako se inflacija spustila sa svog vrhunca, što je dobrodošao napredak, ostala je i dalje previsoka. Spremni smo dodatno podići kamatne ako to bude prikladno te namjeravamo zadržati politiku na restriktivnoj razini sve dok ne budemo sigurni da se inflacija održivo kreće silazno prema našem cilju”, poručio je Powell, naglašavajući da su nedavni podaci zadali – nove brige.

“Budno pratimo znakove da se gospodarstvo možda ne hladi kao što se očekivalo”, s “posebno snažnom” osobnom potrošnjom i sektorom stanogradnje koji bi se mogao oporaviti“, rekao je Powell.

Gospodarstvo nastavlja rasti iznad trenda, a ako tako nastavi “moglo bi ugroziti daljnje posustajanje inflacije i moglo bi opravdati daljnje zaoštravanje monetarne politike”, rekao je šef Feda.

Njegove su primjedbe pokazale da se Fed bori s proturječnim signalima iz gospodarstva u kojem je inflacija, prema nekim podacima, dosta usporila, bez većih cijena za gospodarstvo, što je dobar ishod, ali je povećao vjerojatnost da Fedova politika nije dovoljno restriktivna da bi svoju zadaću privela kraju.

Nedavni pad temeljne inflacije, koja isključuje cijene hrane i energije, “bio je dobrodošao, ali dva mjeseca dobrih podataka samo su početak onoga što će biti potrebno za izgradnju povjerenja da se inflacija održivo smanjuje”, rekao je Powell.

S obzirom na veličinu šireg uslužnog sektora, isključujući sektor stanogradnje, ključan će biti određeni daljnji napredak i vjerojatno će zahtijevati usporavanje gospodarstva da bi se to ostvarilo, istaknuo je predsjednik Fed-a Jerome Powell.

“Restriktivna monetarna politika vjerojatno će igrati sve važniju ulogu. Očekuje se da će održivo spuštanje inflacije na dva posto zahtijevati razdoblje ekonomskog rasta ispod trenda, kao i određeno ublažavanje uvjeta na tržištu rada”, rekao je Powell, naglašavajući da je dva posto ciljana inflacija – SAD-a, te da su predani postizanju i održavanju monetarne politike koja je dovoljno restriktivna da s vremenom spusti inflaciju na tu razinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari