Njemačko gospodarstvo i dalje stagnira

pixabay.com
Njemačko gospodarstvo staginra, ilustracija Foto: Pixabay.com

Njemačko gospodarstvo stagniralo je u drugom tromjesečju u usporedbi s prethodna tri mjeseca, nakon zimske recesije, pokazali su danas objavljeni podaci statističkog ureda, objavio je Reuters. Brojka nultog rasta za tri mjeseca do srpnja, bila je u skladu s prvom procjenom objavljenom krajem srpnja. Na godišnjoj razini, prilagođeni BDP smanjio se za 0,2 posto u drugom tromjesečju.

Poredeći tromjesečja, gospodarska aktivnost pala je za 0,4 posto u četvrtom tromjesečju 2022. godine i za 0,1 posto u prvom tromjesečju 2023. godine. Dva uzastopna tromjesečja smanjivanja, obično definiraju recesiju, piše Reuters.

Potrošnja kućanstava pokazala je nulti rast u drugom tromjesečju u odnosu na prvo, a državna potrošnja porasla je za 0,1 posto. Kapitalna ulaganja također su skromno porasla, dok je izvoz pao za 1,1 posto, pokazalo je današnje izvješće.

Bundesbank očekuje da će gospodarska proizvodnja opet ostati uglavnom nepromijenjena u trećem kvartalu, prema mjesečnom izvješću objavljenom u ranije ovog tjedna. Otporno tržište rada, snažno povećanje plaća i opadajuća inflacija trebali bi potaknuti privatnu potrošnju, ali će industrijska proizvodnja ostati slaba zbog slabe inozemne potražnje, navodi se u izvješću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari