Poslovna aktivnost u eurozoni pala na najnižu razinu od studenog 2020. godine

Foto: Freepik

Poslovna aktivnost u eurozoni smanjena je i u kolovozu, odražavajući ponovni pad u industriji i prvi pad u uslužnom sektoru od kraja prošle godine, pokazalo je u srijedu preliminarno istraživanje S&P Globala koje je prenijela Hina.

Preliminarni ukupni indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone smanjio se u kolovozu za 1,6 bodova u odnosu na srpanj, spustivši se na 47 bodova, najnižu razinu od studenog 2020. godine, izvijestila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješće.

PMI ispod razine od 50 bodova signalizira pad aktivnosti, dok više vrijednosti naznačuju njihov rast. Izuzmu li se mjeseci tijekom pandemije, kako navode, indeks je na najnižoj razini od travnja 2013. godine.

Aktivnost pada treći mjesec zaredom, predvođena petim uzastopnim mjesečnim padom u proizvodnom sektoru, koji je ipak bio nešto blaži u kolovozu.

U uslužnom sektoru aktivnost je, pak, pala prvi put od prosinca prošle godine, ali znatno blaže u usporedbi sa sektorom proizvodnje roba.

U Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, poslovne aktivnosti smanjile su se u kolovozu najbržim tempom u više od tri godine. HCOB-ov preliminarni ukupni PMI, koji je sastavio S&P Global, pao je sa srpanjskih 48,5 bodova, na 44,7 bodova u kolovozu, najnižu razinu od svibnja 2020.

Poslovna aktivnost u sektoru usluga smanjena je prvi put od prosinca lani. Odgovarajući indeks pao je sa srpanjska 52,3 boda, na 47,3 boda u kolovozu, najnižu razinu u devet mjeseci.

PMI za sektor proizvodnje porastao je pak za 0,3 boda, na 39,1 bod u kolovozu, ali se zadržao duboko u području pada aktivnosti, pokazalo je istraživanje.

“Splasnula je svaka nada da bi sektor usluga mogao spasiti njemačko gospodarstvo”, rekao je Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist HCOB-a. “Umjesto toga, uslužni sektor će se pridružiti recesiji u proizvodnji, koja je izgleda započela u drugom kvartalu”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari