Gospodarska kriza u Njemačkoj koči rast u čitavoj eurozoni

Foto: Unsplash

Problemi u Njemačkoj koče rast u eurozoni u cjelini i prijete da će je gurnuti u recesiju, piše Reuters i navodi kako se ekonomski najjačja članica Europske unije zbog toga našla i u fokusu Europske središnje banke (ECB).

Hina piše da je Njemačka pogođena kombinacijom slabe trgovine s ključnim partnerom Kinom, padom u velikom proizvodnom i graditeljskom sektoru, pa čak i nekim egzistencijalnim pitanjima u poslovnom modelu koji se temelji na jeftinom gorivu iz Rusije.

To prisiljava ECB na promjenu stajališta, od isključivanja stanke u najstrmijoj i najduljoj seriji povećanja kamatnih stopa. No, nagađa se da će središnja banka morati poništiti neka od tih povećanja što prije, baš kao što je učinila u vrijeme prethodnoga ciklusa pooštravanja 2011. godine zbog dužničke krize u Grčkoj, Portugalu, Irskoj, Španjolskoj i Cipru i šire recesije.

“Ne pokrene li vlada odlučnu akciju, Njemačka će vjerojatno ostati na dnu rasta u eurozoni”, rekao je Ralph Solveen iz Commerzbanka.

Neki od problema Njemačke, međutim, mogu se povezati sa strožom monetarnom politikom. Središnja banka svjesno je prigušila gospodarsku aktivnost višim kamatnim stopama u pokušaju da inflaciju, koja je u jednom trenutku u prošloj godini bila dvoznamenkasta, dovede na ciljanih dva posto.

Veći troškovi zaduživanja posebno teško štete proizvođačima, jer oni ovise o ulaganjima, a ni jedna zemlja eurozone nema veći industrijski sektor od Njemačke.

To dovodi ECB u situaciju u kojoj mora razmotriti završetak ciklusa pooštravanja prije nego što dođe do trajnog pada temeljne inflacije, smatra Reuters.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari