Njemačka žetva bit će, u najboljem slučaju, prosječna

pixabay.com
Polja u Njemačkoj, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ovogodišnja žetva u Njemačkoj bit će u najboljem slučaju prosječna, procjenjuju stručnjaci, upozorivši na obilne padaline u protekla dva tjedna. Žetva ozimog ječma uglavnom je završena, ali požnjeveno je tek manje od petine pšenice, raži i tritikale, križanca pšenice i raži, objavila je Udruga njemačkih poljoprivrednika (DBV).

Stručnjaci trenutno očekuju da će urod biti u najboljem slučaju prosječan, prenosi Hina, objašnjavajući da je požnjeveno tek oko polovine ozime uljane repice, što signalizira urod nešto ispod prosjeka.

Da bi se situacija poboljšala, Njemačkoj treba, iznad svega, stabilnije i suše vrijeme u idućih nekoliko tjedana, poručuju poljoprivrednici.

Svjetska tržišta žitarica trenutno su pod pritiskom zbog rata u Ukrajini, važnom svjetskom proizvođaču žitarica. Borbe na istoku i jugu Ukrajine otežale su sjetvu i žetvu. Ukrajinska udruga trgovaca žitom UGA podigla je u četvrtak procjenu ovogodišnjeg uroda žitarica i uljarica više od 10 posto, ističući povoljne vremenske uvjete i dobre prinose, uz smanjenu zasijanu površinu.

Upozorili su ujedno da izvoz u novoj sezoni 2023/2024. godini ovisi o kontinuiranim isporukama preko crnomorskih luka i poboljšanoj logistici alternativnih ruta, uključujući dunavsku.

Podsjećamo, izvoz preko Crnog mora blokiran je nakon isteka sporazuma koji je utvrdio sigurne koridore. Rusija ga je sredinom srpnja odbila produljiti, tvrdeći da nisu ispoštovane odredbe o ublažavanju sankcija Moskvi kako bi se omogućio izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

I Njemačka je svjetski značajan proizvođač pšenice i drugih žitarica, iako je njen izvoz upola manji od ukrajinskog, napominje agencija dpa, a prenosi Hina.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari