Ukrajina očekuje deset posto bolji urod žitarica i izvoz od 48 milijuna tona

pixabay.com
Žitna polja, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ukrajinska udruga trgovaca žitom UGA podigla je u četvrtak procjenu ovogodišnjeg uroda žitarica i uljarica više od 10 posto, ističući povoljne vremenske uvjete i dobre prinose.

Hina piše da je procjena podignuta za gotovo osam milijuna metričkih tona, odnosno na 76,8 milijuna.

Urod kukuruza procijenjen je na 26,9 milijuna tona, urod pšenice na 20,2 milijuna tona, a urod ječma na 5,2 milijuna tona, stoji u priopćenju UGA.

Ukrajina bi trebala proizvesti i 13,9 milijuna tona suncokreta, 3,9 milijuna tona uljane repice i 4,8 milijuna tona soje.

Očekuju da će Ukrajina u sezoni 2023/2024., koja završava u lipnju iduće godine, izvesti 48 milijuna tona žitarica i uljarica, u usporedbi s 58 milijuna tona u netom završenoj sezoni 2022/2023.

Izvoz pšenice trebao bi se u sezoni 2023/2024. smanjiti na 15 milijuna tona, sa 16,8 milijuna tona u sezoni 2022/2023. Izvoz kukuruza trebao bi se smanjiti s 29,5 milijuna na 22 milijuna tona, procjenjuju.

UGA naglašava da se općenito može očekivati da će se izvoz žitarica i uljarica u novoj sezoni 2023/2024. zadržati na navedenoj razini bude li Ukrajina mogla izvoziti preko svojih crnomorskih luka, kao i bude li logistika alternativnih ruta, uključujući dunavsku, poboljšana i jeftinija“, ističu.

Rusija je sredinom srpnja istupila iz sporazuma o sigurnom izvozu preko Crnog mora, istaknuvši da nisu ispoštovane odredbe o ublažavanju sankcija Moskvi kako bi se omogućio izvoz ruskih žitarica i gnojiva. Požalili su se i da u siromašne zemlje nije stiglo dovoljno žitarica.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari