Njemački izvoz u jugoistočnu Aziju nadoknadio slabiju trgovinu s Kinom

pixabay.com
Izvoz iz Njemačke u JI Aziju, ilustracija Foto: Pixabay.com

Njemački izvoz u jugoistočnu Aziju porastao je u u prvoj polovini ove godine za 8,5 posto, čime je djelomično nadoknađena slabija trgovina s Kinom, pokazuju najnoviji podaci Njemačka agencija za vanjsku trgovinu i investicije (GTAI). Kako je objavila ova Agencija, prenosi Hina, Njemačka je isporučila roba u vrijednosti od 16 milijardi dolara članicama Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN), što predstavlja povećanje od 8,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najvažniji je kupac Singapur, iz kojeg se veliki dio robe transportira u susjedne zemlje. Najviše je pak porastao njemački izvoz u Indoneziju, za 38 posto, pokazuju podaci. Članice ASEAN-a su Brunei, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam. Prema Germany Trade & Investu, izvoz u zemlje ASEAN-a i Indiju nadoknadio je pola gubitaka koje je pretrpjelo izvozno tržište zbog slabe potražnje iz Kine.

Njemački statistički ured Destatis objavio je, piše Hina,  da je u prvoj polovini ove godine izvoz u Kinu pao za 8,4 posto. GTAI tumači da je to djelomično rezultat sve manjeg izvoza automobila i kemikalija u drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari