Najoštriji pad proizvođačkih cijena u Njemačkoj od 2009. godine

pixabay.com
Njemačka, ilustracija Foto: Pixabay.com

Proizvođačke cijene u Njemačkoj u srpnju su na godišnjoj razini pale prvi put u više od dvije i pol godine, pritisnute padom cijena energije, pokazali su podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa koje prenosi Hina.

Cijene su tako pale za šest posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, kada su bile skočile kao posljedica rata u Ukrajini, objavio je u ponedjeljak statistički ured.

To je prvi pad proizvođačkih cijena u Njemačkoj na godišnjoj razini od studenog 2020. te najoštriji pad od listopada 2009., kada je vladala financijska kriza.

Cijene energije u srpnju su potonule za 19,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, jer su cijene električne energije oštro pale, pri čemu je struja pojeftinila za 30 posto.

Ako se isključe cijene energenata, proizvođačke su cijene u srpnju bile za dva posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U usporedbi s lipnjem ove godine, proizvođačke cijene u Njemačkoj bile su niže za 1,1 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Indeks proizvođačkih cijena, koji mjeri promjene cijena roba koje prodaju proizvođači, smatra se ključnim pokazateljem inflacije, koja je u srpnju u najvećem europskom gospodarstvu usporila na 6,5 ​​posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari