Usporeni rast svjetskih gospodarstava doveo do novog pada cijena nafte

Pixabay.com
Naftni terminal, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na svjetskim su tržištima cijene nafte blago pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava zbog čega slabi i potražnja za “crnim zlatom”.

Na londonskom je tržištu, navodi Hina, cijena barela prošloga tjedna skliznula 0,4 posto, na 84,48 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,8 posto, na 79,83 dolara.

Pad cijena drugi tjedan zaredom posljedica je novih podataka koji pokazuju da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava.

PMI indeksi proizvodne aktivnosti povećali su zabrinutost za potražnju. Japan je, naime, u kolovozu izvijestio o smanjenju tvorničke aktivnosti treći mjesec zaredom.

Poslovne aktivnosti u eurozoni također su pale više od očekivanog, osobito u Njemačkoj, a čini se i da će se aktivnosti u britanskom gospodarstvu u tekućem tromjesečju smanjiti, pa mu prijeti recesija.

Poslovna aktivnost u SAD-u se u kolovozu približila točki stagnacije, s najnižim rastom nakon veljače, a i kinesko gospodarstvo raste sporije nego što se očekivalo.

Premda se rast zapadnih gospodarstava usporava, središnje će banke vjerojatno zbog visoke inflacije još koji put povećati kamatne stope.

To je u petak potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell na tradicionalnom okupljanju središnjih bankara u američkom gradiću Jackson Holeu.

“Značajno smo zaoštrili monetarnu politiku u proteklih godinu dana. Iako se inflacija spustila sa svog vrhunca, što je dobrodošao napredak, ostala je i dalje previsoka. Spremni smo dodatno podići kamatne, ako to bude prikladno”, poručio je Powell.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari