Optimistične procjene rasta potražnje digle cijenu nafte na 86,89 dolara

pixabay.com
Rafinerija nafte, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte ojačale su danas na međunarodnim tržištima zahvaljujući optimističnim procjenama potražnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodne agencije za energiju (IEA). Sirova nafta Brent porasla je 49 centi, ili 0,6 posto, na 86,89 dolara po barelu, dok su futuresi američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte porasli za 49 centi, ili 0,6 posto, na 83,31 dolar. Cijene na oba tržišta u stalnom su porastu od lipnja.

Ranije tijekom dana, IEA je upozorio da bi globalne zalihe mogle naglo pasti tijekom ostatka 2023. godine i to bi potencijalno moglo još više povećati cijene, iako agencija očekuje da će rast potražnje usporiti na milijun barela dnevno u 2024. godini, za 150.000 barela dnevno ispod prethodne prognoze. OPEC je još jučer objavio da očekuje rast globalne potražnje za naftom u 2024. za 2,25 milijuna barela dnevno, u odnosu na povećanje za 2,44 milijuna barela dnevno u ovoj godini. Obje prognoze ostale su nepromijenjene od prošlog mjeseca, prenosi Hina.

Na strani ponude, cijene podupire produljenje smanjenja proizvodnje Saudijske Arabije i Rusije, uz strahove za ponudu zbog potencijalnog sukoba Rusije i Ukrajine koji bi poremetio isporuke ruske nafte u regiji Crnog mora.

No mješoviti kineski gospodarski podaci pritisnuli su raspoloženje tržišta. Dok su carinski podaci pokazali da uvoz sirove nafte raste iz godine u godinu, ukupni je kineski izvoz pao za 14,5 posto, a mjesečni se uvoz sirove nafte povukao sa skoro rekordnih visina u lipnju na najnižu razinu od siječnja. OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 1,55 dolara, na 89,75 dolara.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari