Kineske građevinske tvrtke u top 100 svjetskih građevinskih kompanija

pixabay.com
Porast građevinskih radova, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Kina dominira globalnim građevinskim sektorom, a kineske kompanije ostvaruju više od polovine prihoda među 100 najvećih svjetskih građevinskih kompanija, pokazalo je objavljeno izvješće revizorske tvrtke Deloitte. Najveća svjetska građevinska kompanija je China State Construction Engineering Corporation (CSCEC), s godišnjim prihodom od 305 milijardi dolara. Među prvih deset, čak je osam kineskih kompanija po ostvarenim prihodima.

Prihodi 100 najvećih globalnih građevinskih tvrtki prošle su godine porasli na 1.939 milijardi dolara, što je 6,3 posto više nego u 2021. godini, prenosi Hina. Pritom su 54 posto od tog iznosa uprihodile kineske kompanije, njih 11 koje su uvrštene u listu 100 najvećih u svijetu, tj. više od tisuću milijardi dolara. Do porasta prihoda lani došlo je unatoč ozbiljnim problemima s kojima se građevinski sektor suočava. Diljem svijeta građevinska industrija je rasla znatno sporije nego prethodnih godina, rekao je partner Deloittea, Michael Müller.

Tržišna vrijednost 100 najvećih kompanija pala je za gotovo 15 posto, na oko 600 milijardi dolara. Na građevinsku industriju i dalje utječu poremećaji u opskrbim lancima, nestašica sirovina i nedostatak radne snage, kao i rastući troškovi energije i materijala, inflacija i rastuće kamatne stope, naglasio je. No, dodao je da bi globalni napori za zaštitu klime trebali dati novi poticaj. Po broju kompanija na listi 100 najvećih predvode europske građevinske kompanije, kojih je uvršeno 41, a ukupno su lani uprihodile 373,6 milijuna dolara, što je šest posto više, no tržišna kapitalizacija pala im je za čak 22 posto.

Najveće europske građevinske tvrtke su francuske grupe Vinci (rangirana na 7. mjestu), Bouyges (9.) i Eiffage (17.) te španjolska grupa ACS (12.). Daleko iza Kine, našlo se i 14 japanskih kompanija koje su zajedno ostvarile promet od 190 milijardi dolara. SAD je imao 13 predstavnika s ukupnim prometom od 165 milijardi dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari