Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu: optimizam u građevini, pogoršanje među potrošačima

pixabay.com
Građevinski radnici, ilustracija Foto: Pixabay.com

Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu bilo je gotovo nepromijenjeno u srpnju budući da je val optimizma u građevinskom sektoru bio protuteža pogoršanju u uslužnom sektoru i među potrošačima, pokazalo je u petak istraživanje Europske komisije koje prenosi Hina.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u srpnju za 0,2 boda u odnosu na lipanj, na 105,2 boda, stoji u izvješću. Najviše se pogoršalo raspoloženje među potrošačima i u uslužnom sektoru, za 2,2, odnosno 2,1 bod.

Potrošači znatno lošije ocjenjuju opću ekonomsku situaciju unazad 12 mjeseci. Pogoršana su i njihova očekivanja za idućih 12 mjeseci, kao i procjene o financijskoj situaciji kućanstava.

Uslužni sektor daleko slabije ocjenjuje poslovanje unatrag tri mjeseca, ali očekuje snažniju potražnju u iduća tri mjeseca, na vrhuncu turističke sezone.

Blago je, pak, pogoršano raspoloženje u industriji, iskazano u rastu indeksa za 0,8 bodova.

Snažan val optimizma, međutim, zabilježen je u građevinskom sektoru, uz rast indeksa za 5,7 bodova, koji odražava znatno povoljniju ocjenu trenda aktivnosti u usporedbi s prethodnim mjesecima i poboljšana očekivanja cijena.

Poboljšano je i raspoloženje u maloprodaji, čiji je indeks porastao za 2,4 boda u odnosu na lipanj.

Također, poslovni čelnici očekuju da će znatno više zapošljavati u idućim mjesecima, prema rastu indeksa EEI isto za 2,4 boda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari