Majstori nikad traženiji, otvoren 901 građevinski obrt

pixabay.com
Graditeljstvo, ilustracija Foto: Pixabay.com

U godinu dana broj građevinskih obrta u Hrvatskoj porastao je za 901, pa ih ukupno ima 9.641 ili 10 posto više u odnosu na lipanj prošle godine, izvijestili su iz Hrvatske obrtničke komore (HOK). Građevinski obrti zapošljavaju 13.563 radnika, a unazad pet godina zabilježen je rast broja obrta u građevinarstvu za 48 posto.

Najveći broj, njih 1.248, nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja bilježi i najveći brojčani rast u odnosu na prošlu godinu odnosno 150 građevinskih obrta više ili 13,7 posto. Slijede Istarska županija s 1.151 građevinarskim obrtom i rastom u posljednjih godinu dana za gotovo 10 posto ili 102 obrta više te Primorsko-goranska s ukupno 989 obrta u građevinarstvu i rastom od osam posto ili 72 obrta više. Grad Zagreb i Zagrebačka županija, priopćio je HOK, zajedno imaju 1.563 aktivna obrta u sektoru građevinarstva, što je unazad godinu dana rast od 12,8 posto ili 177 obrta više.

Iz Hrvatske obrtničke komore u priopćenju su naveli i kako je u protekle tri godine ukupno položeno 375 ispita o stručnoj osposobljenosti u zanimanjima iz sektora graditeljstva, pri čemu je svake godine najviše keramičara, u trogodišnjem periodu ukupno njih 300. U istom razdoblju položena su 144 majstorska ispita u zanimanjima iz sektora graditeljstva, pri čemu je najviše soboslikara/ličilaca (56) i zidara (44), a najmanje krovopokrivača (5).

Ovaj podatak je svakako važan, jer kako je naš portal ranije pisao, radnici u ovom sektoru su izrazito traženi i značajan broj ih dolazi iz tzv. trećih zemalja. Broj stranih radnika, koji danas dolaze u Hrvatsku, nije više vezan samo za turizam u ugostiteljstvo, kao u nekim ranijim godinama, nego se odnosi i na sektor građevinarstva.

Prema procjenama Ministarstva rada, mirovinskog sustava i obitelji, među hrvatskim osiguranicima je nešto više od 95.000 stranih radnika. Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske, početkom srpnja, našem portalu je dostavio podatke, iz kojih je vidljivo da je u 2023. godini, do 30. lipnja, izdano je 91.599 dozvola za boravak i rad a najviše u sektoru graditeljstva, 33.043. Na drugom mjestu je sektor turizma i ugostiteljstva – 32.090, te industrije 10.939.

Obrtnička komora Zagreb svejsna da majstora još uvijek nema dovoljno. Najavljuje i da će na jesen pokrenuti projekte stručnog usavršavanja i ažuriranja baze podataka za navedeni sektor.

“Unatoč rastu obrta u građevinarstvu od 10 posto i svih obrta ukupno od čak osam posto, majstora nema dovoljno uslijed velike potražnje na tržištu i potrebe za obnovom i sanacijom šteta na nekoliko lokaciju u Hrvatskoj”, kazao je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil. Naglasio je kako “majstori nikad nisu bili traženiji, plaćeniji i cjenjeniji”.

Svijest o tome, kako je rekao, u javnosti je sve snažnija, najvažnije kod roditelja i mladih, pa tako raste i interes za strukovnim zanimanjima. Primjerice, u 2022./2023. godini je zabilježen porast upisa u zanimanja zidar i fasader, uz kontinuirano visok interes za instalatera grijanja i klimatizacije te kućnih instalacija, vodoinstalatera i elektroinstalatera, istaknuo je Kratohvil. Pozvao je mlade da se odluče za strukovna zanimanja navodeći kako su “uspjeh, ali i poslovna i privatna sreća tada gotovo potpuno u njihovim vještim rukama”.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari