IEA: Potražnja za naftom znatno će usporiti u 2024. godini

Foto: Waldemar/Pexels

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je da će rast potražnje za naftom u sljedećoj godini biti sporiji od prethodnih procjena, kao razloge navodeći slabe makroekonomske uvjete, usporeni oporavak nakon pandemije i sve širu uporabu električnih vozila.

Rast potražnje za naftom u 2024. će usporiti na milijun barela dnevno, navela je agencija sa sjedištem u Parizu u svom mjesečnom izvješću o tržištu nafte u kolovozu, što je za 150.000 barela dnevno niže u odnosu na prethodnu prognozu.

“Globalni gospodarski izgledi i dalje su izazovni unatoč rastućim kamatnim stopama i strožim bankovnim kreditima, koji pritišću kompanije, a koje već imaju teškoća s usporenom proizvodnjom i trgovinom”, priopćila je IEA, a prenosi Hina.

Smanjena ponuda podupire rast cijena nafte, pa se tako u četvrtak barelom sirove nafte u Londonu trgovalo iznad 88 dolara, po najvišoj cijeni od siječnja. IEA je upozorila da bi globalne zalihe mogle naglo pasti u ostatku 2023. godine, a to bi potencijalno još više potaknulo cijene.

U 2023. bi globalna potražnja za naftom trebala porasti za 2,2 milijuna barela dnevno, potaknuta zračnim prometom u sezoni odmora, povećanim korištenjem nafte pri proizvodnji električne energije i rastom kineskih aktivnosti u petrokemiji.

U lipnju je tako dosegnula rekordnih 103 milijuna barela dnevno, no IEA vjeruje da bi u kolovozu moglo doći do nove najviše razine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari