Veliki pad zaliha nafte u SAD-u, cijena i dalje ispod razine od 85 dolara

Foto: A P/Pexels

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 85 dolara budući da trgovci važu naznake snažne potražnje u SAD-u i posustajanje aktivnosti u kineskoj industriji koje znači manju potrošnju energenata.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 36 centi nego na zatvaranju trgovanja dan ranije i iznosila je 84,55 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo pod 80,99 dolara, piše Hina.

Trgovci su se u srijedu usredotočili na pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 15,4 milijuna barela, prema izvješću Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su procjenjivali da su se smanjile za 1,37 milijuna barela.

Budu li podaci koje će vlada objaviti u skladu s API-jevima, bit će to najveći pad zaliha od 1982. kada je objavljeno prvo izvješće, napominje Reuters.

Zalihe benzina smanjile su se po udruzi američkih proizvođača za 1,7 milijuna barela, a zalihe ostalih derivata za 510.000.

“U većem dijelu zadnja dva tjedna cijene su uglavnom podupirali naftni proizvodi, a sada je palicu preuzela sirova nafta, zahvaljujući nevjerojatnom padu u API-jevim podacima, što je dodatno potaknulo tržište”, primjećuju analitičari PVM Oila.

Zalihe sirove nafte počele su se smanjivati i u drugim dijelovima svijeta budući da potražnja nadmašuje ponudu, pritisnutu smanjenom opskrbom iz Saudijske Arabije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari