Cijene nafte pale ispod 85 dolara, u fokusu posustajanje gospodarstva

pexels.com
Naftno polje, ilustracija Foto: Pexels/jayrocky

Cijene nafte spustile su se na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara budući da su slabi podaci iz Kine i eurozone potisnuli u drugi plan smanjenu ponudu i procjene o snažnijoj potražnji u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u listopadu bila niža za 57 centi nego i iznosila je 84,86 dolara. U gotovo istom iznosu smanjila se i na američkom tržištu, kliznuvši na 81,21 dolar.

Potporu cijenama pružala je proteklih tjedana najava Saudijske Arabije da će i u kolovozu smanjiti opskrbu za milijun barela dnevno. U ponedjeljak, prenosi Hina, iskrsnule su špekulacije da bi mogla produljiti odluku i na rujan. Opskrba će se tako smanjiti, a analitičari istodobno već mjesecima predviđaju oporavak potražnje u drugoj polovini godine, podsjeća Tamas Varga iz PVM-a, unatoč strahu od recesije u velikim gospodarstvima zbog podizanja kamatnih stopa.

Na početku godine ulagači su tako bili oprezniji zbog prijetnje recesije, ali raspoloženje se u srpnju promijenilo, primjećuje Varga, budući da su signali središnjih banaka naveli ulagače na zaključak da bi velika gospodarstva mogla izbjeći pad aktivnosti.

Pokazatelji ukazuju da se u srpnju aktivnost u kineskoj industriji smanjila četvrti mjesec zaredom, te je Kina početkom tjedna objavila nove smjernice za poticanje gospodarske aktivnosti, ali nije precizirala kakve će točno mjere poduzeti. Srpanj je donio i pad aktivnosti u industriji eurozone, i to najsnažniji od početka pandemije, prema istraživanju S&P Globala.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je početkom tjedna barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1,08 dolara, na 86,45 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari