Nezaposlenost stagnira u EU i eurozoni, u Hrvatskoj blago raste

Foto: Ron Lach/Pexels

Nezaposlenost u eurozoni i EU stagnirala je i u lipnju, treći mjesec zaredom, a u Hrvatskoj je blago porasla, pokazale su u utorak najnovije procjene Eurostata.

Hina piše da je u eurozoni stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u lipnju iznosila 6,4 posto i zadržala se na razini iz prethodna dva mjeseca. U EU iznosila je, pak, 5,9 posto čime je također ostala na razini iz travnja i svibnja.

U odnosu na prošlogodišnji lipanj niža je za 0,3 postotna boda u eurozoni i za 0,2 postotna boda u EU, pokazuju tablice Eurostata.

Statističari procjenjuju da je u EU u lipnju bez posla bilo 12,8 milijuna građana, od čega 10,81 milijun u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u EU u lipnju smanjen za dvije tisuće, a u eurozoni za 62 tisuće. U odnosu na prošlogodišnji lipanj manji je za 387 tisuća u Uniji i za 441 tisuću u eurozoni.

Španjolska i Grčka i dalje jedine imaju dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u lipnju dosezala 11,7 odnosno 11,1 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u lipnju iznosila 6,8 posto i bila je za 0,2 postotna boda viša nego u prethodna tri mjeseca. U lipnju 2022. godine iznosila je 6,9 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari