Nezaposlenost stagnira i u Hrvatskoj i u ostatku eurozone

Foto: Pixabay.com
Plaća, ilustracija Foto: Pixabay.com

Nezaposlenost u eurozoni bila je stabilna u svibnju, a drugi mjesec zaredom taj je prosjek pratila i Hrvatska, pokazale su u petak najnovije procjene Eurostata, javlja Hina.

Stopa nezaposlenosti u eurozoni mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada iznosila je u svibnju 6,5 posto, kao i u prethodnom mjesecu, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U EU iznosila je 5,9 posto, kliznuvši za 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec, dok je u usporedbi s prošlogodišnjim svibnjem na oba područja bila niža za 0,2 postotna boda, pokazuju tablice Eurostata.

Statističari procjenjuju da je u EU u svibnju bez posla bilo 12,94 milijuna građana, od čega 11,01 milijun u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u EU smanjen za 75 tisuća, a u eurozoni za 57 tisuća. Na godišnjoj razini smanjio se za 257 tisuća u Uniji i za 227 tisuća u eurozoni.

Bez posla je u Hrvatskoj u svibnju, prema Eurostatovim podacima, bilo 115 tisuća građana, kao i u travnju. U odnosu na isti mjesec prošle godine broj je smanjen za devet tisuća.

Najbliži Hrvatskoj i u svibnju je bio Portugal, sa stopom nezaposlenosti od 6,4 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti i dalje su imale Češka i Poljska, od 2,4 odnosno 2,7 posto, te Malta i Njemačka, od 2,8 odnosno 2,9 posto.

Stopa nezaposlenosti građana u dobi do 25 godina u svibnju je u eurozoni iznosila 13,9 posto, na razini iz prethodnog mjeseca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari