Procjene o Saudijskoj Arabiji dodatno podigle cijenu nafte

Pixabay.com
Naftno polje, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara, potaknute procjenama da će Saudijska Arabija smanjiti proizvodnju i u rujnu.

Na londonskom je tržištu, piše Hina, cijena barela nakon podneva bila viša za 74 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 85,73 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 98 centi višoj cijeni, od 81,56 dolara.

Na kraju prošlog tjedna cijene su se na oba tržišta ustalile na najvišim razinama od travnja, poduprte smanjenom opskrbom i procjenama da je američka središnja banka pri kraju ciklusa podizanja kamatnih stopa koji koči gospodarstvo i potražnju.

Rijad je prema prvotnoj odluci trebao smanjivati opskrbu za dodatnih milijun barela u srpnju da bi je naknadno protegnuo i na kolovoz, pa su zalihe nafte u nekim dijelovima svijeta, posebno u SAD-u, počele padati jer potražnja nadmašuje ponudu.

“Cijene nafte više su 18 posto no što su bile sredinom lipnja jer tržište ponovo bilježi deficit, s obzirom na rekordno veliku potražnju i smanjenu saudijsku opskrbu, i mijenja pesimistične prognoze o (gospodarskom) rastu”, naveli su analitičari Goldman Sachsa u bilješci od 30. srpnja.

Banka procjenjuje da je globalna potražnja u srpnju porasla na rekordnih 102,8 milijuna barela dnevno i podigla je procjenu rasta potražnje temeljem poboljšanih procjena gospodarskog rasta u Indiji i SAD-u, koji bi trebali nadoknaditi smanjenju potrošnju u Kini.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari