Cijene nafte iznad 83 dolara, ulagači polažu nade u Kinu

pixabay.com
Naftna platforma, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijena nafte prekoračile su na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da je među ulagačima ponovo prevladalo uvjerenje da će Kina poduprijeti gospodarski rast, što bi značilo i snažniju potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela jučer poslijepodne bila viša za 33 centa i iznosila je 83,25 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 70 centi višoj cijeni, od 79,48 dolara.

Trgovci su se ovog tjedna fokusirali na najavu Kine da će usvojiti ciljane mjere kako bi potaknula gospodarski rast, zakočen slabom inozemnom i posustalom domaćom potražnjom. U srijedu, tržišta su usporile bojazni da poticaji možda neće biti izdašni kao što se očekuje, dok je jučer ponovo prevladao optimizam.

Obećanje Kine potaknulo je nadu u oporavak potražnje u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte, rekla je analitičarka Phillip Nova Priyanka Sachdeva.

Snažniji rast cijena zakočile su naznake slabije potražnje nakon što je izvješće američke vlade u srijedu pokazalo skromniji pad zaliha u prošlom tjednu no što se očekivalo, za samo 600 tisuća barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica, u srijedu, bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 84,82 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari