Reuters, Bloomberg i WSJ nisu pozvani na zasjedanje OPEC+

Foto: Freepik.com

Cijene nafte porasle su u petak nakon usvajanja zakona o gornjoj granici američkog duga, a na rast cijene utjecala su tržišna očekivanja kako bi OPEC+, čiji se predstavnici sastaju u subotu i nedjelju, mogao odlučiti o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte.

Referentna nafta Brent dosegnula je u petak ujutro vrijednost od 75 dolara po barelu, dok se američkom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo po cijeni od oko 70,70 dolara po barelu, pokazuju podaci specijaliziranog portala za praćenje tržišta energenata OilPrice.

Tržišta su se smirila nakon što je Kongres SAD-a u četvrtak navečer usvojio prijedlog zakona kojim se suspendira gornja granica duga američke vlade od 31,4 milijardi dolara, kao i raniji signali potencijalne pauze u podizanju kamatnih stopa američke središnje banke (FED), javlja Reuters.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) izvijestila je da je američki izvoz sirove nafte porastao prošlog tjedna.

Kad je riječ o skorom ministarskom sastanku OPEC+ u Beču, analitičari očekuju da će biti donesena odluka o novom smanjenju proizvodnje nafte ili o njezinom zadržavanju na sadašnjoj razini, isključujući mogućnost povećanja proizvodnje.

Prema medijskim navodima, novinari Reutersa, Bloomberga i WSJ-a nisu pozvani da izvještavaju sa sastanka OPEC+, a iza ove neobične odluke navodno stoji saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman Al-Saud, javlja TASS.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari