Cijena nafte stabilna, problemi s Kinom traju

pexels.com
Naftna platforma, Foto: Pexels.com/zukiman-mohamad

Cijene nafte u utorak su se malo promijenile, jer su ulagači i dalje nezadovoljni gospodarskim izgledima Kine i potražnjom najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte, ograničavajući učinak smanjenja opskrbe, objavio je Reuters. Sirova nafta Brent pala je za 43 centa na 84,03 dolara po barelu tijekom jutra, dok je aktivniji američki West Texas Intermediate listopadski ugovor pao za 37 centi na 79,95 dolara po barelu.

Predmjesečni ugovor za WTI koji uskoro istječe pao je za 24 centa na 80,48 dolara po barelu uz vrlo ograničenu količinu trgovanja. Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, smatra se ključnim za povećanje potražnje za naftom u ostatku godine.

No, spora gospodarska aktivnost u zemlji frustrirala je tržišta nakon ponovnog otvaranja poslije COVID-a, dok su obećanja vlasti da će pomoći oporavku do sada ispod očekivanja, uključujući manje od očekivanog smanjenja ključne referentne vrijednosti zajmova u ponedjeljak.

“Kineska gospodarska slabost stvorit će plafon za njih ove godine, pogotovo jer se čini da je Peking predan izbjegavanju velikih fiskalnih poticaja”, navodi Eurasia Group u bilješci, objavljuje Reuters.

Povećana zabrinutost potražnje je mogućnost novog povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom potrošaču nafte, što dužnosnici središnje banke nisu isključili s obzirom na upornu inflaciju. U međuvremenu se očekuje da će SAD nastaviti smanjivati ​​zalihe. Preliminarna anketa Reutersa pokazala je da se očekuje pad zaliha sirove nafte i benzina prošli tjedan, a podaci Američkog instituta za naftu trebali bi biti objavljeni kasnije u utorak. Na strani ponude, dobrovoljna smanjenja opskrbe koju je predvodila Saudijska Arabija kao dio skupine OPEC+ – Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika – uspješno su podržali cijene posljednjih tjedana. Međutim, moguće je smanjenje opskrbe.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari