Počinje XV. summit BRICS-a – gospodarski summit ili nova politička sila?

pixabay.com
Summit BRICS-a Foto: Pixabay.com

U Johannesburgu (Južnoafrička republika) danas počinje summit BRICS-a, kojeg čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, te se smatra najvećim summitom šefova država i vlada globalnog juga u poslednjih nekoliko godina.

Među pozvanima su lideri 54 afričke zemlje, a očekuje se usvojanje Johannesburške deklaracije. Prema ranijim najavama ministrice spoljnih poslova Južnoafričke Republike, Naledi Pandor, lideri BRICS-a na samitu bi trebalo da razgovaraju i o pitanjima proširenja organizacije.

Kina je, u susret početku summita, piše Financial Times pozvala BRICS i da postane geopolitički rival Grupi 7 (G7), koju čine Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada, Francuska, Japan i SAD. Izvori lista rekli su da postoji napetost između Pekinga i New Delhija oko daljnjeg proširenja BRICS-a. Kao osnovni problem navodi se nedoumica što bi uopće trebao biti BRICS: neutralni klub za zagovaranje godpodarskih interesa država u razvoju ili nova politička sila.

Ovaj list podsjeća, prenosi Sputnik, i da je predsjednik Južnoafričke Republike, Cyril Ramaphosa, pozvao na samit predsjednike više od 60 država te istakao da su još 23 države zainteresirane za članstvo u BRICS, no pojedine države, koje su sada dio BRICS-a, smatraju da bi trebalo da postoje jasnija pravila za prijem novih članica.

Podsjećamo, Brazil, Rusija, Indija i Kina su 2006. godine formirale grupu BRIC, a sa članstvom Južnoafričke Republike 2011. godine, su postali BRICS. Brojne druge države iskazale su namjeru da se pridruže BRICS bloku, uključujući Argentinu, Iran a prema riječima kineskog Ministarstva vanjskih poslova – i Indonezija, Turska, Saudijska Arabija i Egipat. Rusiju će ove godine predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dok će ruski predsjednik, Vladimir Putin, učestvovati u on line formatu.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari