Ukrajina se protivi daljnjim ograničenjima uvoza njezinih žitarica

Pixabay.com
Zabrane uvoza žita iz Ukrajine, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ukrajina se snažno protivi nametanju bilo kakvih ograničenja uvoza njezinih žitarica od strane susjednih država nakon što zabrana Europske unije prestane važiti 15. rujna, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Nakon što je ruska invazija blokirala ukrajinske luke na Crnom moru, velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od usjeva u EU, ostale su u srednjoj Europi zbog uskih grla u logistici, pogodivši cijene i prodaju lokalnih poljoprivrednika, prenosi Hina.

EU je u svibnju dopustio Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj da zabrane prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, sjemenki uljane repice i suncokreta na lokalnim tržištima do 15. rujna, dok je dopustio tranzit tereta za izvoz na druga odredišta.

Pet država sada želi produljenje te zabrane do kraja godine, a neke su zaprijetile uvođenjem vlastitih ograničenja ako Bruxelles ne poduzme mjere.

Ministar vanjskih poslova Kuleba rekao je da se Kijev “odlučno protivi” bilo kakvim takvim potezima.

“Tim potezom prekršit će se pravila zajedničkog tržišta”, rekao je Kuleba tijekom posjeta češkoj prijestolnici. “Tim će se potezom prekršiti sporazum o pridruživanju između Ukrajine i EU-a, ići će se protiv načela solidarnosti”, dodao je Kuleba.

Naveo je i da je Ukrajina spremna tražiti rješenja, ali da žitarice ne bi trebale biti taoci domaćih političkih procesa u uključenim zemljama.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari