Ukrajinski izvoz žitarica u ovoj sezoni povećan na 2,56 milijuna tona

pixabay.com
Izvoz žita, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ukrajinski izvoz žitarica dosegnuo je u dosadašnjem tijeku aktualne sezone, koja je započela u srpnju 2023. a završava u lipnju 2024. godine, 2,56 milijuna metričkih tona, dok je u istom razdoblju prošle sezone bila 2 milijuna tona, podaci su ukrajinskog ministarstva poljoprivrede. Ukupno je dosad izvezeno iz Ukrajine 1,27 milijuna tona kukuruza, 977.000 tona pšenice i 329.000 tona ječma.

U prethodnoj sezoni 2022./23., izvoz je dosegnuo ukupno gotovo 49 milijuna tona, premašivši 48,4 milijuna tona iz prethodne sezone. Većina izvoza obavljena je putem crnomorskih luka, zahvaljujući Crnomorskoj inicijativi, sporazumu kojem su posredovali Ujedinjeni narodi i Turska iz srpnja prošle godine, u nastojanju da se riješi svjetska izvoz žitarica iz Ukrajine.

Međutim, Rusija je taj sporazum napustila 17. srpnja 2023.godine, nakon što je navela da njezini zahtjevi za ublažavanjem sankcija na izvoz žitarica i gnojiva iz Rusije – nisu ispunjeni. Ukrajinski izvoz je pogođen ovom odlukom Rusije, no ministarstvo još nije dalo podatke o intenzitetu izvoza otkako je dogovor propao.

Ukrajina je do rata bila veliki svjetski proizvođač i izvoznik žitarica, ali joj je proizvodnja žitarica u kalendarskoj 2022. godini smanjena na oko 53 milijuna tona, u odnosu na rekordnih 86 milijuna tona u 2021. godini. Ukrajinsko ministarstvo je objavilo da bi ovogodišnji urod žitarica mogao biti oko 46 milijuna tona žitarica.

Žito se sada izvozi preko EU, odnosno “koridorima solidarnosti”. Prema podacima agencije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), koje je naš portal objavio potkraj tjedna, cijene žitarica su, zbog neizvjesnog ukrajinskog izvoza ali i suše u Sjevernoj Americi – povećane, pa je tako pšenica poskupjela za 1,6 posto, kao i biljna ulja, koja su poskupjela 12 posto u odnosu na lipanj. Poskupjele su i druge uljarice, navodi se u FAO-vom izvješću, budući da ih proizvođači usmjeravaju u proizvodnju goriva, potaknuti zabrinutošću za proizvodnju i rast cijena sirove nafte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari