Cijene hrane porasle u srpnju, posebno suncokretovo ulje i riža

pixabay.com
Polje suncokreta, Foto: Pixabay.com

Cijene hrane porasle su u srpnju, prvi puta od kraja prošle godine, potaknute poskupljenjem biljnih ulja nakon isteka sporazuma o izvozu preko Crnog mora, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u srpnju za 1,3 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u lipnju i iznosio je u prosjeku 123,9 bodova, objavila je Hina. Time je dokončano šestomjesečno razdoblje pada cijena. U odnosu na prošlogodišnji srpanj cijene su bile niže oko 12 posto.

Kako je Ukrajina i vodeći svjetski izvoznik suncokretovih sjemenki, biljna ulja su poskupjela 12 posto u odnosu na lipanj, odražavajući poskupljenje suncokretovog ulja za 15 posto, nakon isteka sporazuma koji je jamčio siguran izvoz ukrajinskih žitarica i uljarica preko Crnog mora.

Poskupjele su i druge uljarice, budući da ih proizvođači usmjeravaju u proizvodnju goriva, potaknuti zabrinutošću za proizvodnju i rast cijena sirove nafte.

Žitarice su pak u srpnju blago pojeftinile, za 0,5 posto u odnosu na lipanj, budući da je pad cijena žitarica grubog zrna, poput kukuruza, amortizirao više cijene pšenice i riže. Kukuruz je pojeftinio 4,8 posto zbog očekivane dobre žetve u Južnoj Americi i postupnog oporavka proizvodnje u SAD-u. Pšenica je pak poskupjela za 1,6 posto zbog neizvjesnog ukrajinskog izvoza i suše u Sjevernoj Americi.

Najviše je poskupjela riža, za 2,8 posto, zbog ograničenog indijskog izvoza, što bi moglo ugroziti opskrbu hranom najsiromašnijih, upozorava FAO.

Blago su u srpnju pojeftinili i mlijeko i mliječni proizvodi i meso, zbog solidne ponude. Najviše je u srpnju pojeftinio šećer, gotovo četiri posto, zbog povoljnih izgleda opskrbe iz Brazila i Indije, prenosi Hina. U odnosu na prošlogodišnji srpanj, još je uvijek skuplji gotovo 30 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari