Njemačka vlada daje 32 milijarde eura za pomoć kompanijama, one traže i jeftiniju struju

Foto: Abdel Rahman Abu Baker/Pexels

Njemačka vlada priprema paket poreznih mjera vrijedan 32 milijardi eura kako bi potaknula posustalo gospodarstvo, no industrija upozorava da u paket moraju uključiti i kontrolu cijena struje.

Predloženi Zakon o prilikama za rast, usvojen u srijedu, pokriva razdoblje od 2024. do 2028. godine, i predviđa poticaje kompanijama za zelena ulaganja i za istraživanja i razvoj.

Hina javlja da, uz navedeno, kompanijama planiraju omogućiti i veći porezni odbitak za rezultate iz drugih financijskih godina.

Mjere su javnosti predstavljene u srijedu, na kraju tradicionalne vladine dvodnevne “klauzure” u dvorcu u Mesebergu, 60 kilometara sjeverno od Berlina.

Tamošnje kompanije upozorile su, međutim, da paket nije dovoljan jer ne uključuje subvencije za električnu energiju.

“Njemačka industrija signalizira SOS, a savezna vlada i dalje ignorira krizu”, poručili su iz kemijske industrije kojoj skupa struja posebno teško pada.

Limitiranje cijena struje nužno je da bi se zaustavila deindustrijalizacija, naglasila je udruga kemijske industrije VCI.

Kancelar Olaf Scholz bio je neodređen u odgovoru, rekavši da “vlada još razmatra pitanje osiguravanja opskrbe jeftinom strujom”.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari