Talijanska vlada omogućila prodaju mreže za fiksnu telefoniju američkom ulagaču

Foto: Alex Andrews/Pexels

Italija je u ponedjeljak usvojila dvije zakonske uredbe kojima je poduprla prodaju mreže za fiksnu telefoniju u vlasništvu Telecom Italije (TIM) američkom ulagaču, signaliziravši da planira zadržati manjinski udio u ključnoj infrastrukturi.

Vlada je, piše Hina, uredbama formalizirala obavezu iz memoranduma o razumijevanju koji je ministarstvo financija 10. kolovoza potpisalo s američkim investicijskim fondom KKR-om.

Talijansko ministarstvo i KKR memorandumom su utanačili kupoprodaju TIM-ove tvrtke NetCo u čijem su vlasničkom portfelju mreža za fiksnu telefoniju i odjel za upravljanje podmorskim kabelom Sparkle.

Rim je uredbama dao politički blagoslov KKR-ovoj ponudi, ali transakciju još mora odobriti francuski medijski div Vivendi, vodeći dioničar, s vlasničkim udjelom od 24 posto. Ranije su Francuzi tražili više novca.

Američki fond ponudio je oko 23 milijarde eura za NetCo-v dug i niz drugih stavki, otvorivši istodobno prostor talijanskoj vladi da se uključi u ponudu kupnjom 20 posto udjela u u ključnoj telekomunikacijskoj infrastrukturi.

Uredbe će talijanskom ministarstvu financija omogućiti kupnju manjinskog udjela u NetCo-u, vrijednog “do 2,2 milijarde eura” i ulazak u partnerstvo s američkim fondom i domaćim ulagačima, izjavio je ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti.

Udio će kupiti i talijanski fond za infrastrukturu F2I, što će povećati vlasnički udio talijanskih ulagača u mreži na 30 do 35 posto, a ministar Giorgetti izjavio je da bi u kompaniju mogla uložiti i državna investicijska banka Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

“Vlada je poduzela konkretne mjere u obranu nacionalnog i interesa radnika”, ustvrdila je u priopćenju premijerka Giorgia Meloni.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari