Italija tužila Austriju Europskom sudu zbog ograničavanja kretanja kamiona

pixabay.com
Kamioni, ilustracija; foto: Pixabay.com

Italija će pokrenuti pravni postupak protiv Austrije zbog ograničenja kretanja kamiona preko ključnog prijevoja Brenner na putu kroz Alpe, objavila je vlada premijerke Giorgie Meloni, a prenosi Hina.

Tužbu je podnijela pred Europskim sudom, nakon što su austrijska ograničenja naišla na kritike i u drugim zemljama, uključujući Njemačku, napominje agencija dpa.

Prema talijanskom ministru prometa Matteu Salviniju, Italija je prvi puta podnijela tužbu protiv druge članice EU. Austrijska ograničenja svode se na “zabranu tranzita” preko Brennera, izjavio je Salvini u ponedjeljak.

Dugi redovi na ključnoj ruti kroz Alpe izazvali su probleme i u prometu između Bavarske i Tirola, pa i Muenchen prijeti tužbom.

Austrijska ministrica prometa Leonore Gewessler ponovo je u ponedjeljak stala u obranu “izvanrednih mjera” u Tirolu, pozivajući na razgovore o predloženim rezervacijama za tranzit kamiona preko prijevoja.

“O tome bi trebalo razgovarati, a ne prijetiti pravnim postupcima, iz tjedna u tjedan”, izjavila je Gewessler za austrijsku novinsku agenciju APA-u.

Čelnik Tirola Anton Mattle ustrajao je u ograničenju kamionskog prometa, poručivši da “Italija neće uspjeti s maksimalističkim zahtjevom za ukidanjem svih zabrana u Tirolu.”

Tranzit kamiona preko Brennera porastao je s 1,1 milijun u 2000. na 2,5 milijuna u 2022., uz odgovarajuće pojačano opterećenje za okoliš i društvo. Preko prijevoza prolazi 40 posto tereta na putu kroz Alpe.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari