Italija postrožuje porez onima koji koriste digitalne platforme za iznajmljivanje nekretnina

nekretnine
Nekretnine, ilustracija, Foto: Pixabay

Italija planira postrožiti naplatu poreza iznajmljivačima nekretnina za odmor koji koriste digitalne platforme, najavili su dužnosnici vladajuće koalicije, što bi moglo povećati proračunski prihod za milijardu eura.

Nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije o proračunu za iduću godinu Forza Italia izvijestila je da će vlada uvesti identifikacijski kod za kratkoročni najam nekretnina, prenosi Hina.

“To će iznijeti na vidjelo prihod onih koji ne prijavljuju najam. Donijet će više novca u državni proračun koji će biti usmjeren u smanjenje poreznog opterećenja”, rekao je novinarima u ponedjeljak potpredsjednik vlade i čelnik Forza Italije Antonio Tajani.

Brojni iznajmljivači nude smještaj na digitalnoj platformi Airbnb koju kritičari smatraju važnim faktorom nedostatka pristupačnog smještaja za stanovnike u brojnim popularnim turističkim odredištima. Neki gradovi odlučili su postrožiti propise kako ublažili krizu stanovanja.

Potpredsjednik talijanske vlade istaknuo je i da planiraju podići stopu poreza onima koji iznajmljuju više nekretnina.

Iznajmljivači u Italiji plaćaju porez po stopi od 21 posto, a premijerka Giorgia Meloni želi je podići na 26 posto za one koji iznajmljuju više stanova. Prema početnom planu trebali su ga plaćati i oni koji kratkoročno iznajmljuju samo jedan stan.

Ured premijerke izvijestio je u odvojenom priopćenju da će nacrt proračuna biti predstavljen parlamentu najkasnije u ponedjeljak.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari