Italija 2022. zaradila 5,1 milijardu eura na proizvodnji tjestenine

Pixabay.com
Tjestenina, ilustracija Foto: Pixabay.com

U Europskoj uniji lani je proizvedeno 6,1 milijun tona tjestenine, što je za milijun tona ili 20 posto više nego prije pet godina kada je bilo proizvedeno 5,1 milijun tona. Vrijednost tjestenine koja je proizvedena prošle godine bila je 7,8 milijardi eura, podaci su to Eurostata.

Daleko najviše tjestenine od svih članica EU proizvela je Italija. U 2022. godini imala je 4,2 milijuna tona tjestenine čija je vrijednost bila 5,1 milijardu eura.

Država poznata po pasti i pizzi činila je 68 posto ukupne proizvodnje tjestenine u EU prema količini i 66 posto prema vrijednosti.

Budući da je puno paste proizvodila, Italija je također bila i daleko najveći izvoznik tjestenine u Europskoj uniji. Izvezla je 2,1 milijun tona, a to je 77 posto ukupnog izvoza tjestenine članica EU.

Prema Eurostatu, članice EU-a prošle godine su izvezle gotovo 2,8 milijuna tona tjestenine, a 56 posto toga izvoza išlo je u druge članice EU-a.

Najviše tjestenine u Europskoj uniji uvozile su Njemačka i Francuska. Oko 414.758 tona tjestenine otišlo je u Njemačku, a to je 27 posto ukupnog uvoza članica EU. Francuska je uvezla 358.117 tona, što je 23 posto ukupnog uvoza.

Zemlje izvan EU-a koje su najviše uvozile tjesteninu iz EU-a u 2022. godini bile su Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države. Ujedinjeno Kraljevstvo uvezlo je 309.030 tona, što je 25 posto ukupnog izvoza tjestenine izvan EU-a, a SAD je uvezao 262.877 tona i to je činilo 22 posto ukupnog izvoza.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari