Italija produljila program kupnje plina za još godinu dana

Foto: Freepik

Italija je produljila program kupnje plina do jeseni iduće godine kako bi napunila skladišta u razdoblju rasta cijena na europskom tržištu i mogućih problema u opskrbi s Bliskog istoka.

Ministarstvo financija, navodi Hina, posudilo je lani državnoj tvrtki Gestore dei Servizi Energetici (GSE) četiri milijarde eura za kupnju plina nakon smanjenih isporuka iz Rusije.

GSE je trebao prodati plin na tržištu i vratiti državi posuđeni novac do studenog ove godine. Vlada je, mađutim, uredbom usvojenom u srijedu produljila program nabave do sredine rujna 2024., a rok otplate za godinu dana.

Odluka Rima nadovezala se na zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku od početka mjeseca zbog oružanog sukoba Izraela i palestinskog Hamasa koji je potaknuo rast cijena plina na europskom tržištu.

Cijene su na referentnoj digitalnoj platformi TTF u Amsterdamu ponovo počele rasti još prije nekoliko mjeseci pa je talijanska vlada stala na kočnicu i ublažila tempo ukidanja potpore građanima iz razdoblja pandemije i energetske krize.

Megavat plina s rokom isporuke od 30 dana koštao je oko podneva na TTF-u 46,9 eura i bio je skuplji za 53,3 posto nego krajem srpnja. Još je uvijek znatno jeftiniji nego u kolovozu prošle godine kada je stajao 340 eura zbog znatno smanjenih isporuka iz Rusije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari