Italija će susjedima prodavati višak plina uvezenog iz Afrike

Foto: Marcin Jozwiak/Pexels

Italija planira proširiti mrežu plinovoda kako bi višak uvezenog afričkog plina prodavala susjedima u Njemačkoj i Austriji, a priprema i prilagodbu infrastrukture za transport vodika, tvrde izvori u industrijskim i političkim krugovima.

Vlada Giorgije Meloni, piše Hina, izložila je planove prema kojima bi Italija trebala postati energetska dodirna točka Europe i Afrike i zarađivati na potražnji europskih susjeda i njihovih nastojanja da smanje ovisnost o ruskom plinu.

Najveći talijanski uvoznik prirodnog plina Eni nadoknađuje smanjenu opskrbu iz Rusije pojačanim uvozom plina iz Afrike gdje posluje desetljećima, a višak namjerava prodavati drugim europskim zemljama, zajedno s ostalim talijanskim uvoznicima.

Operater plinske mreže Snam planira do 2027. izgraditi plinovod Adriatic Line, a talijanski ministar energetike Gilberto Pichetto Fratin vidi moguće buduće kupce u Austriji, Bavarskoj i Mađarskoj.

Očekuje se da će projekt povećati kapacitet za transport plina iz južne Italije u roku od četiri godine na oko 10 milijardi kubičnih metara godišnje.

Adriatic Line omogućit će u međuvremenu Eniju i drugim uvoznicima transport većih količina afričkog plina preko Alpa, šireći tržišta za gorivo.

Snam, u državnom vlasništvu, uložit će u plinovod 2,5 milijardi eura, što će ujedno pomoći u postavljanju planirane mreže SoutH2 za dopremu vodika iz Afrike u sjevernu Europu od 2030. godine.

Rim je od Europske unije zatražio 400 milijuna eura financijske pomoći za taj projekt koji bi, kako navode, trebao jamčiti energetsku sigurnost i ubrzati zelenu tranziciju.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari