Europska komisija pokreće treći krug zajedničke nabave plina

pixabay.com
Zajednička nabava plina za EU, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska komisija pokrenula je treći krug zajedničke nabave plina pozivom tvrtkama da uoči zime registriraju svoje potrebe za tim energentom.

Komisija poziva tvrtke da svoje zahtjeve za prirodnim plinom registriraju do 27. rujna. Nakon toga, prenosi Hina, Komisija će početkom listopada na međunarodnim tržištima tražiti ponude za isporuke između prosinca 2023. i ožujka 2025.

Izvršni potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič kaže da EU ovu zimu očekuje u puno boljim okolnostima nego prošle godine, s obzirom da su skladišta plina skoro puna, da je osigurano puno više dobavnih pravaca i da je znatno povećan udio obnovljivih izvora energije.

„Međutim, stanje na tržištu plina i dalje je napeto, moramo ostati oprezni i nastaviti sa zajedničkim nabavama plina kako bi osigurali stabilnu i priuštivu opskrbu“, rekao je Šefčovič.

U prethodna dva kruga zajedničke nabave u svibnju i srpnju, iskazan je interes za kupnju ukupno 27,5 milijardi kubičnih metara plina, a od pouzdanih ponuđača nabavljeno je 22,9 milijardi kubičnih metara.

Ukupna potražnja plina u EU-u puno je veća, oko 360 milijardi kubičnih metara, a zajedničkom nabavom barem dijela potražnje želi se postići bolje cijene plina.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari