Središnje banke Engleske i Švicarske zadržale kamatne stope

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/Bank-of-England.jpg/2048px-Bank-of-England.jpg
Banka Engleske, London, Foto: Wikimedia Commons/acediscovery

Banka Engleske zadržala je kamatne stope na istoj razini i signalizirala da smanjenja kamata vjerojatno neće biti u skorije vrijeme. To je treći put zaredom da je trošak zaduživanja u Velikoj Britaniji ostao nepromijenjen na 5,25 posto, što je najviši iznos kamate u posljednjih 15 godina.

Banka je rekla da će kamatne stope morati ostati više kako bi se usporio tempo rasta cijena ili inflacije. To je pak u suprotnosti s američkom središnjom bankom, FED-om, koja je nagovijestila da bi kamatne stope mogle značajno pasti sljedeće godine.

Banka je podizala kamatne stope 14 puta od prosinca 2021. godine, podsjeća BBC, kako bi ohladila rastuću inflaciju, potaknutu višim cijenama energije i hrane.

Iako je rast cijena smanjen na 4,6 posto, to je još uvijek više nego dvostruko više od cilja Banke Engleske od 2 posto.

“Ove smo godine daleko dogurali i uzastopna povećanja kamata pomogla su da se inflacija spusti s preko deset posto u siječnju, na 4,6 posto u listopadu“, rekao je guverner Banke Engleske Andrew Bailey.

U zapisniku sa sastanka odbora Banke za određivanje stopa, rečeno je da će kamatne stope morati ostati više “dovoljno dugo” kako bi se inflacija vratila na dva posto.

Jedan od čimbenika o kojem je raspravljao Odbor za monetarnu politiku (MPC) bio je da je inflacija u Velikoj Britaniji i dalje lošija nego u SAD-u i eurozoni.

Dok je glavna stopa inflacije posvuda pala, “temeljna inflacija, koja izbacuje najpromjenjiviju robu, manje je pala u Ujedinjenom Kraljevstvu” i “mjere inflacije plaća također su bile znatno više u Ujedinjenom Kraljevstvu nego drugdje”.

MPC od devet članova glasovao je sa 6 naprema 3 za zadržavanje stopa, a signalizirao je i da bi kamatne stope mogle čak porasti “ako postoje dokazi o postojanijim inflatornim pritiscima”.

Švicarska centralna banka (SNB) također je zadržala svoju referentnu kamatnu stopu na 1,75 posto.

„Inflatorni pritisak blago je smanjen u proteklom tromjesečju. Međutim, neizvjesnost je i dalje velika. SNB će nastaviti pažljivo pratiti razvoj inflacije i ako bude potrebno prilagođavat će svoju monetarnu politiku“, navedeno je u priopćenju ove banke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari