Poruke čelnika Feda dovele do snažnog rasta Wall Streeta

Pixabay.com
Ulaganja, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi snažno porasli, pri čemu je Dow Jones dosegnuo rekordnu razinu, nakon što je američka središnja banka poručila da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da slijedi smanjenje kamata.

Dow Jones ojačao je 1,40 posto, na rekordnih 37.090 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,37 posto, na 4.707 bodova, a Nasdaq indeks 1,38 posto, na 14.733 boda.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini, piše Hina, čelnici Feda ostavili su kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, s obzirom da inflacijski pritisci postupno popuštaju. To se i očekivalo, no tržište je potaknula procjena gotovo svih čelnika Feda da će u idućoj godini kamate biti smanjene, i to u tri navrata.

Dodatnu podršku tržištu pružio je komentar predsjednika Feda Jeromea Powella na konferenciji za medije da središnja banka najvjerojatnije više neće povećavati kamate.

„Inflacija je popustila, i to bez značajnijeg rasta nezaposlenosti. To je dobra vijest”, kazao je Powell i dodao: „Fed je sada vrlo fokusiran na to da ne pogriješi zadržavanjem kamata previsokima predugo vrijeme”.

Nakon procjena i poruka čelnika Feda, na tržištu se sada procjenjuje da postoji 90 posto izgleda da će središnja banka, nakon više od godinu i pol dana zaoštravanja monetarne politike, u svibnju početi smanjivati kamate.

I na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica snažno porasle, kao i na Wall Streetu dan prije. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu 1,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 1,6 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari