Tehnološki sektor podigao Wall Street, veliki pad japanskog Nikkeija

Hina/Epa
Azijska burza, ilustracija Foto: Hina/Epa, arhiv

Na Wall Streetu su u četvrtak glavni dionički indeksi porasli, pri čemu su Dow Jones i S&P prekinuli trodnevni negativni niz, dok je Nasdaq indeks skočio za više od jedan posto zahvaljujući potražnji za tehnološkim dionicama na krilima optimizma oko umjetne inteligencije.

Njujorški Dow Jones porastao je 0,17 posto, na 36.117 bodova, S&P 500 ojačao je za 0,8 posto, na 4.585 bodova, a Nasdaq indeks za 1,37 posto, na 14.339 bodova.

Cijena dionice Alphabeta, matične kompanije Googlea, skočila je za više od pet posto, nakon što je objavio najnoviju verziju svog modela umjetne inteligencije.

Znatno je poskupjela i dionica AMD-a, za više od devet posto, jer je taj proizvođač čipova procijenio da bi potencijalno tržište za njegove čipove koji se koriste za umjetnu inteligenciju samo ove godine moglo dosegnuti 45 milijardi dolara. I ostale tehnološke dionice ostvarile su znatan skok cijena, poput Nvidie, Amazona, Applea i Meta Platformsa.

Sektorski indeks Philadelphia semiconductor od početka godine na dobitku je čak 48 posto, većinom jer investitori imaju velika očekivanja oko umjetne inteligencije.

Dobrom raspoloženju na tržištu pridonijeli su i najnoviji podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da je prošloga tjedna pomoć radi nezaposlenosti potražilo 220.000 Amerikanaca, manje od očekivanja.

Na azijskim burzama najvažniji indeksi u petak su bilježili različite izvedbe, pri čemu je japanski Nikkei oštro pao budući je neočekivano redvidiran naniže japanski BDP za treće tromjesečje. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 6:30 sati bio je u plusu 0,5 posto.

Istodobno, tokijski Nikkei potonuo je 1,6 posto, te je na tjednoj razini pretrpio gubitak od 3,3 posto, što je njegov najveći tjedni pad još od listopada.

Na Tokijskoj burzi, piše Hina, negativno je odjeknulo to što je japanski BDP za treće tromjesečje ove godine revidiran naniže, pa je sada umjesto pada za 0,5 posto na godišnjoj razini realno pao za 0,7 posto. Ekonomisti nisu očekivali promjene pri drugoj procjeni.

No, ostale azijske burze bile su u zelenom, a pritom je smirujuće na investitore utjecala odluka indijske središnje banke da repo stopu zadrži na 6,5 posto, u skladu s tržišnim očekivanjima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari