Rast na azijskim burzama, Wall Street bez značajnijih oscilacija

pixabay.com
Burze, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa burzovni indeksi nisu značajnije oscilirali.

Dow Jones oslabio je 0,22 posto, na 36.124 boda, dok je S&P 500 pao 0,06 posto, na 4.567 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,31 posto, na 14.229 bodova.

U studenom je S&P 500 indeks skočio gotovo devet posto, zahvaljujući slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus zaoštravanja monetarne politike i da će uskoro početi smanjivati kamate.

No, posljednjih dana trguje se oprezno jer tržište je u vrlo kratkom razdoblju poraslo vrlo snažno.

„Fed je vjerojatno završio s povećanjem kamata, pa je sada najvažnije pitanje kada će ih početi smanjivati”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Optimističniji analitičari, piše Hina, procjenjuju da bi Fed mogao početi labaviti monetarnu politiku već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

U Aziji rastu indeksi

Na azijskim su burzama, međutim, u srijedu indeksi porasli, ponajviše zahvaljujući korekciji cijena dionica nakon jučerašnjeg pada. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu 0,8 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio gotovo dva posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,2 i 1,6 posto.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u Australiji jer je ulagače potaknula jučerašnja odluka tamošnje središnje banke da kamate ostaju nepromijenjene. To vjerojatno znači da je ciklus povećanja kamata te banke završen.

Uz to, jutros je objavljeno da je australsko gospodarstvo u proteklom tromjesečju poraslo više nego što se očekivalo, 2,1 posto na godišnjoj razini.

I na svim su ostalim burzama cijene dionica jutros porasle, što se ponajviše pripisuje korekciji cijena u tehnološkom sektoru, nakon jučerašnjeg pada.

Tako se Hang Seng indeks odmaknuo od najniže razine u godinu dana, a Nikkei indeks od najniže razine u tri tjedna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari