Energetski sektor doveo do pada Wall Streeta, kineske burze na najnižoj razini u pet godina

pixabay.com
Burza, New York, SAD Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali, što je ponajviše posljedica pritiska na energetski sektor zbog oštrog pada cijena nafte, ali i pada cijena dionica nekoliko tehnoloških divova.

Dow Jones oslabio je 0,19 posto, na 36.054 boda, S&P 500 indeks 0,39 posto, na 4.549 bodova, a Nasdaq 0,58 posto, na 14.146 bodova. Najviše je jučer pao S&P indeks energetskog sektora, 1,6 posto, dok su se cijene nafte smanjile za četiri posto, nakon podatka da su prošloga tjedna zalihe benzina u SAD-u znatno porasle.

To ukazuje na slabost potrošnje, odnosno slabljenje potražnje za “crnim zlatom“, što bi moglo izazvati daljnji pad cijena.

S&P indeks informatičkog sektora pao je, pak, 0,9 posto, što je posljedica pada cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Nvidia, Microsoft i Amazon.

Također, agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je jučer da je u privatnom sektoru SAD-a u studenome otvoreno 103.000 novih radnih mjesta, manje u odnosu na očekivanih 130.000.

Time je potvrđena teza o “hlađenju“ tržišta rada, što bi trebalo voditi do sporijeg rasta plaća i potrošnje, a time i do daljnjeg popuštanja inflacije.

I na azijskim burzama cijene dionica u četvrtak su pale, prateći gubitke na Wall Streetu.

MSCI indeks azijskih burzi bez japanskih oko 6:30 sati bio je u minusu 0,8 posto te je tako od početka mjeseca već oslabio 1,9 posto, nakon uzleta u studenome od 7,3 posto.

Japanski Nikkei istodobno je pao 1,7 posto, ponajprije zbog pada cijena dionica u energetskom i tehnološkom sektoru.

Cijene dionica na kineskim burzama pale su 0,5 posto, na najnižu razinu u zadnjih pet godina, dok je hongkonški Hang Seng potonuo 1,6 posto, na novu najnižu razinu u 13 mjeseci.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari