Indeksi na Wall Streetu u studenom nadoknadili sve gubitke od ljeta

Pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uslijed različitih poruka čelnika američke središnje banke i podataka o snažnom rastu američkog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 0,04 posto, na 35.430 bodova, dok je S&P 500 pao za 0,09 posto, na 4.550 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 14.258 bodova.

Od početka studenoga Dow Jones je porastao je oko sedam, S&P 500 oko 8,5, a Nasdaq indeks 11 posto. Time su nadoknadili sve gubitke od ljeta. To se, pojašnjava Hina, pripisuje slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

No, to će ovisiti o daljnjim kretanjima u gospodarstvu, ponajviše o inflaciji.

Jučer je objavljena druga procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a, prema kojoj je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 5,2 posto na anualiziranoj razini, više nego što se očekivalo. To je dobra vijest jer pokazuje da će najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč oštrom povećanju kamata od početka prošle godine.

Tako snažan rast, međutim, znači i da bi se inflacija mogla zadržati na povišenim razinama.

Oprezno se trguje i u četvrtak na azijskim burzama jer nema vijesti koje bi dodatno potaknule cijene dionica, koje će u studenom zabilježiti najveći mjesečni dobitak od siječnja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u blagom plusu.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, a porasle su i cijene dionica u Južnoj Koreji te Australiji, između 0,1 i 0,7 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, oko 0,2 posto.

Azijski MSCI indeks porastao je od početka studenoga 6,7 posto, što je njegov najveći mjesečni skok od siječnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari