Slabi rast kineskog gospodarstva doveo do pada na azijskim burzama

pixabay.com
Burze u Aziji, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer podaci iz gospodarstava regije nisu baš ohrabrujući.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,4 posto, pa je izgubio dio dobitaka od prošloga tjedna.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji skliznule između 0,2 i 0,8 posto.

Nakon što su početkom mjeseca tržišta snažno porasla, zahvaljujući uvjerenju ulagača da je završen ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama, posljednjih se dana trguje oprezno jer gospodarski pokazatelji iz regije nisu baš impresivni.

Zarade kineskih industrijskih kompanija, piše Hina, porasle su u listopadu za 2,7 posto na godišnjoj razini, što je treći mjesec zaredom kako rastu, no znatno sporije nego u prethodna dva, kada su skočile po dvoznamenkastim stopama.

To pokazuje da je rast kineskog gospodarstva slab, unatoč poticajnim mjerama monetarnih i fiskalnih vlasti.

“Kineski CSI 300 indeks pada posljednja tri tjedna, unatoč poticajnim mjerama vlasti”, kaže Wong Kok Hoong, direktor u tvrtki Maybank Securities i dodaje kako ulagače zabrinjava i povlačenje stranog kapitala s tržišta dionica, što čini dodatni pritisak na cijene..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari