Cijene dionica na azijskim burzama pale, najviše u Kini

Hina/Epa
Azijska burza, ilustracija Foto: Hina/Epa, arhiv

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak pale, no i dalje su na putu tjednih dobitaka, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,4 posto, no na putu je dobitka u ovom tjednu od 0,9 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,7 posto, aa porasle su, za 0,2 posto, i cijene dionica u Australiji. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,5 i 1,5 posto.

Azijski su ulagači već danima oprezni jer nema novih značajnijih vijesti koje bi mogle potaknuti tržišta.

Ipak, na putu su tjednih dobitaka jer su tržišta na početku tjedna znatno porasla, zahvaljujući uvjerenju ulagača da je ciklus povećanja kamatnih stopa u zapadnim zemljama završen. No, posljednjih se dana trguje oprezno jer gospodarski pokazatelji iz regije nisu baš impresivni.

Jutros je, piše Hina, obavljeno da je industrijska aktivnost u Japanu u listopadu pala šesti mjesec zaredom, dok je temeljna stopa inflacije ponovno blago porasla, premda manje nego što se očekivalo.

Kineske su burze, pak, osjetnije pale zbog korekcije cijena dionica nakon jučerašnjeg znatnog rasta, kada su ulagače ohrabrile nove mjere kineskih vlasti za stabilizaciju tržišta nekretnina.

Ulagačima jutros nedostaju i smjernice s Wall Streeta, s obzirom da se jučer u SAD-u nije radilo zbog Dana zahvalnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari