Kineska tvrtka rekla ulagačima da ne može platiti račune, duguju 65 milijardi dolara

Pixabay.com
Dug, ilustracija Foto: Pixabay.com

Velika tvrtka za upravljanje imovinom u Kini rekla je ulagačima da ne može platiti sve svoje račune.

Zhongzhi Enterprise Group (ZEG) navodno je u srijedu otkrila da je “ozbiljno insolventna”, prema izvješću kineske državne novinske kuće lanjinger.com.

Tvrtka sa sjedištem u Pekingu rekla je u pismu da je opseg njezinog duga “ogroman”. Procijenili su da duguju 460 milijardi juana (65 milijardi dolara), a vrijednost njihove imovine je 200 milijardi juana, prenosi CNN.

“Budući da je imovina grupe koncentrirana u dužničkim i vlasničkim ulaganjima i ima dugo trajanje, naplata je teška, očekivani nadoknadivi iznos je nizak, likvidnost je iscrpljena, a umanjenje vrijednosti imovine je ozbiljno”, dodao je ZEG.

Grupa je jedan od najvećih kineskih privatnih konglomerata s poslovima u financijskim uslugama, rudarstvu i električnim vozilima. Zabrinutost oko njezinih financija prvi put se pojavila u kolovozu kada je zaklada koja je u djelomičnom vlasništvu tvrtke rekla da je propustila plaćanja korporativnim investitorima.

Analitičari su procijenili da sektor “bankarstva u sjeni” vrijedi 2,9 trilijuna dolara, što ga čini većim od francuskog gospodarstva. Banke u sjeni obično osiguravaju financiranje putem nebankarskih financijskih institucija.

Ulagači u ove kompanije za upravljanje imovinom u Kini većinom su ljudi iz srednje i više srednje klase, rekli su stručnjaci, a bilo kakve neispunjene obveze ili čak zabrinutosti uzrokovane odgođenim plaćanjem mogle bi oslabiti povjerenje potrošača.

ZEG se ispričao za svoje financijske probleme u pismu investitorima u srijedu i rekao da se od smrti svog osnivača 2021. godine i kasnijih ostavki viših rukovoditelja borio s “neučinkovitim” internim upravljanjem.

Jedan odgovor

  1. Jos jedan veliki igrač u Kini sa problemima. Sljedeća velika kriza dolazi iz Kine a to je pitanje samo vremena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari