Kina od 2000. godine zemljama u razvoju posudila 1,34 bilijuna dolara

pixabay.com
Šangaj, Kina Foto: Pixabay.com

Kineske financijske institucije posudile su zemljama u razvoju 1,34 bilijuna dolara od 2000. do 2021. godine, izračunala je američka tvrtka AidData, otkrivajući prebacivanje težišta s gradnje infrastrukture na pomoć.

Odobreni krediti dosegnuli su vrhunac od gotovo 136 milijardi dolara u 2016. godini, a u 2021. Kina je obećala još gotovo 80 milijardi dolara zajmova i bespovratnih sredstava.

Hina piše da je riječ o podacima koji obuhvaćaju gotovo 21.000 projekata u 165 zemalja s niskim i srednjim dohotkom.

Inozemno kreditiranje priskrbilo je Pekingu saveznike među zemljama u razvoju širom svijeta, ali i kritike na Zapadu i u nekim zemljama primateljicama, uključujući Šri Lanku i Zambiju, koje se žale da neće moći vratiti nagomilani dug.

Kada je predsjednik Xi Jinping 2013. godine pokrenuo inicijativu Pojas i put za izgradnju infrastrukture diljem zemalja u razvoju, više od polovine zajmova odobrile su kineske banke. Od 2015. njihov udio počeo se smanjivati te je u 2021. iznosio je 22 posto.

Palicu su u međuvremenu preuzele kineska središnja banka i Državna uprava za devizne tečajeve (SAFE), koje upravljaju deviznim rezervama Kine i u 2021. su odobrile više od polovine zajmova i gotovo sve zajmove za pomoć.

Promijenili su se i zajmoprimci pa su tako zajmovi afričkim zemljama pali s 31 posto ukupnog iznosa u 2018. na 12 posto u 2021., dok su se zajmovi europskim zemljama gotovo učetverostručili, na 23 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari