Kina i Srbija potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini

Pixabay.com
Peking, Kina Foto: Pixabay.com

Predstavnici Srbije i Kine potpisali su u Pekingu nekoliko sporazuma među kojima i Sporazum o slobodnoj trgovini.

Sporazum, koji su potpisala dvojica ministara trgovine, potpisan je u nazočnosti kineskog predsjednika Xi Jinpinga i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji zajedno sa srbijanskim izaslanstvom sudjeluje na trećem Forumu za međunarodnu suradnju Pojas i put, koji se održava u glavnom kineskom gradu.

Nakon susreta s kineskim predsjednikom Vučić je na Instagramu naveo da sporazum o slobodnoj trgovini “otvara nove vidike u odnosima Srbije i Kine”, kao i da je inicijativa Pojas i put “donijela puno dobroga” njegovoj zemlji te da Srbija u svim područjima u kojima surađuje s Kinom bilježi napredak.

Uz sporazum o slobodnoj trgovini potpisani su i memorandum o razmjeni i suradnji u području ekonomske razvojne politike, memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicijske suradnje, prenosi Hina, kao i srednjoročni akcijski plan o inicijativi Pojas i put.

Potpisan je također i komercijalni ugovor o trećoj modernizaciji fiksne mreže Telekom Srbija s kompanijom Huawei, a očekuje se i potpisivanje ugovora o financiranju treće faze modernizacije te mreže s kineskom središnjom bankom – Bank of China.

Glasnogovornik EU Peter Stano istodobno je u Bruxellesu izjavio kako će Srbija na dan prijema u EU morati istupiti iz svih bilateralnih sporazuma s trećim zemljama.

Po njegovim riječima, Srbija može sklapati trgovinske sporazume s drugim državama ili organizacijama prije pristupanja EU, pod uvjetom da nisu u suprotnosti s odredbama Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.

„U kontekstu pregovora o pristupanju EU, Srbija se obvezala da ce na dan pristupanja Europskoj uniji istupiti iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini“, rekao je Stano povodom potpisivanja trgovinskog sporazuma između Srbije i Kine.

Takvo povlačenje nije uvjet nego opće pravilo koje vrijedi za sve zemlje kandidate koje žele ući u EU, rekao je Stano.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari