Kina zabilježila prvi kvartalni manjak, kompanije suzdržane u ulaganjima

pixabay.com
Rejting, ilustracija Foto: Pixabay.com

Kina je zabilježila prvi kvartalni manjak u izravnim stranim ulaganjima, pokazuju podaci o platnoj bilanci, odražavajući suzdržanost stranih tvrtki u uvjetima sve izraženijih geopolitičkih napetosti.

Preliminarni podaci o kineskoj bilanci plaćanja u trećem kvartalu pokazali su minus u obvezama izravnih stranih ulaganja u razdoblju od srpnja do rujna od 11,8 milijardi dolara, prenosi Hina.

To je prvi tromjesečni manjak otkad je kineski regulator počeo prikupljati podatke 1998. godine, što bi se moglo povezati s nastojanjima zapadnih zemalja da se u uvjetima sve izraženijih geopolitičkih napetosti manje oslanjaju na azijskog diva, nagađa Reuters.

Podaci naglašavaju izazove s kojima se Peking suočava u privlačenju stranih investitora nakon poteza zapadnih vlada.

“Slaba inozemna ulaganja možda su dijelom posljedica repatrijacije dobiti multinacionalnih kompanija”, napisali su analitičari Goldman Sachsa, izdvajajući među razlozima i razliku u kamatnim stopama u Kini i u razvijenim zemljama.

“Budući da su kamatne stope u Kini ‘niže kroz duže razdoblje’, a u drugim zemljama ‘više kroz duže razdoblje’, pritisci na odljev kapitala vjerojatno će potrajati”, smatraju u Goldman Sachsu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari