Kina pokreće fond od 40 milijardi dolara za poticanje industrije čipova

pixabay.com
Zastava Kine, Foto: Pixabay.com

Kina je spremna pokrenuti novi investicijski fond koji podupire država i koji ima za cilj prikupiti oko 40 milijardi dolara za svoj sektor poluvodiča, dok država pojačava napore da uhvati korak sa SAD-om i drugim konkurentima, rekle su za Reuters dvije osobe upoznate s tim pitanjem.

Vjerojatno će to biti najveći od tri fonda koja je pokrenuo Kineski investicijski fond za industriju integriranih krugova, također poznat kao Veliki fond. Njegov cilj od 300 milijardi juana (41 milijardu dolara) nadmašuje slična sredstva iz 2014. i 2019. godine, koja su prema vladinim izvješćima prikupila 138,7 milijardi juana odnosno 200 milijardi juana.

Jedno od glavnih područja ulaganja, piše Reuters, bit će oprema za proizvodnju čipova, rekao je jedan od dvoje ljudi i treća osoba upoznata s tim pitanjem. Svi izvori odbili su otkriti identitet jer su razgovori bili povjerljivi.

Predsjednik Xi Jinping dugo je naglašavao potrebu da Kina postigne samodostatnost u poluvodičima. Ta je potreba postala još veća nakon što je Washington uveo niz mjera kontrole izvoza tijekom posljednjih nekoliko godina, navodeći strah da bi Peking mogao koristiti napredne čipove za jačanje svojih vojnih sposobnosti.

U listopadu prošle godine, SAD su pokrenule sveobuhvatan paket sankcija koji je Kini ukinuo pristup naprednoj opremi za proizvodnju čipova, a američki saveznici Japan i Nizozemska poduzeli su slične korake.  

Dosadašnja ulaganja u sektor

Proces prikupljanja sredstava vjerojatno će potrajati mjesecima i nije odmah jasno kada će treći fond biti pokrenut ili hoće li se napraviti dodatne promjene u planu, naglašavaju izvori Reutersa.

Podržavatelji prethodna dva fonda uključuju ministarstvo financija i subjekte u državnom vlasništvu kao što su China Development Bank Capital, China National Tobacco Corporation i China Telecom.

Tijekom godina, Veliki Fond je financirao dvije najveće kineske tvornice čipova, Semiconductor Manufacturing International Corporation i Hua Hong Semiconductor, kao i Yangtze Memory Technologies, proizvođača flash memorije i niz manjih tvrtki i fondova.

Unatoč tim ulaganjima, kineska industrija čipova borila se da igra vodeću ulogu u globalnom opskrbnom lancu, posebno za napredne čipove. Veliki fond razmišlja o angažiranju najmanje dvije institucije za ulaganje kapitala novog fonda.

Ured za informiranje Državnog vijeća, koji se bavi medijskim upitima u ime vlade, ministarstva financija i ministarstva industrije i informacijske tehnologije nije odgovorio Reutersovim zahtjevima za komentar. Veliki fond također nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari