Crnomorska inicijativa o žitu uskoro obnovljena?

Wikimedia
Putin i Erdogan, arhiv Foto: Wikimedia Commons via Russian Presidential Executive Office

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je nakon razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom da će uskoro biti moguće produžiti sporazum s UN-om o ublažavanju svjetske prehrambene krize tako da se ukrajinsko žito izveze na svjetsko tržište, piše Reuters.

Erdogan, koji je igrao važnu ulogu u tome da Putin pristane na dogovor te UN-a, pokušava ruskog predsjednika uvjeriti da se vrati u sporazum.

„Kao Turska, vjerujemo da ćemo postići rješenje u kratkome roku“, rekao je Erdogan u Sočiju nakon prvog susreta s Putinom od 2022. godine.

Dodao je da su očekivanja Rusije dobro poznata i da nedostatke treba ukloniti, dodajući da Turska i UN zajednički rade na novom paketu rješenja kojima bi se eliminirale ruske kritike. Erdogan je rekao i da bi Ukrajina trebala ublažiti svoju pregovaračku poziciju prema Rusiji u razgovorima o oživljavanju sporazuma i izvoziti više žitarica u Afriku umjesto u Europu.

“Ukrajina mora posebno omekšati svoje pristupe kako bi bilo moguće poduzimanje zajedničkih koraka s Rusijom”, rekao je novinarima, prenosi Reuters.

Transport žita iz Ukrajine trenutno se odvija i “koridorom solidarnosti”; Foto: Pixabay.com, ilustracija

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, govoreći kasnije na ukrajinskoj televiziji, rekao je da Kijev neće promijeniti svoje stajalište, ali da će uzeti u obzir turski prikaz pregovora u Sočiju.

“Ne trebamo i dalje biti taoci ruske ucjene, gdje Rusija stvara probleme i onda poziva sve da ih rješavaju”, rekao je Kuleba. “Jasno je da ćemo stati u obranu svih principijelnih pozicija, posebno u pogledu sankcijskih pritisaka na Rusku Federaciju.”

Stojeći uz Erdogana, ruski predsjednik Vladimir Putin je ponovio rusko stajalište da se može vratiti sporazumu, ali samo ako Zapad prestane ograničavati ruskom izvozu poljoprivrednih proizvoda na globalna tržišta. Poseban memorandum dogovoren s Ujedinjenim narodima poziva na uvjete za olakšavanje ruskog izvoza hrane i gnojiva.

Putin je rekao da bi se Rusija mogla vratiti u sporazum o žitu ako zapad istovremeno ispuni drugi dogovor s UN-om o izvozu ruske hrane i gnojiva.

„Bili bismo spremni razmotriti obnovu sporazuma i danas sam ponovno rekao gospodinu predsjedniku (Erdoganu) – učinit ćemo to čim se potpuno primjene svi sporazumi o uklanjanju barijera za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda“, istaknuo je Putin.

Dodao je i da su neistinite optužbe zapada da je izlaskom iz sporazuma Rusija izazvala prehrambenu krizu, jer cijene hrane nisu skočile zbog toga.

„Nije istina da hrane nema. Zapad i dalje blokira izvoz žita i gnojiva iz Rusije na svjetsko tržište“, rekao je Putin i dodao kako Rusija ove godine očekuje žetvu 130 milijuna tona od kojih bi se 60 milijuna moglo izvesti.

Putovanje u crnomorsko turističko odredište analitičari ocjenjuju kao rijedak posjet čelnika NATO zemlje Rusiji usred sveopćeg rata Moskve u Ukrajini. No, Erdogan je preuzeo ulogu posrednika između Ukrajine i Rusije, a Turska nije podržala ratne sankcije Zapada.

Podsjećamo, u srpnju je Moskva rekla da zaustavlja sudjelovanje u sporazumu starom godinu dana, kojim su stvoreni koridori za izvoz desetaka milijuna tona žitarica i gnojiva, unatoč ruskoj pomorskoj blokadi Ukrajine. Dogovor, u čijem je pregovaranju pomogao Erdogan, smatra se ključnim za rješavanje globalne nesigurnosti hrane i obuzdavanje cijena žitarica. Ukrajina također uvelike ovisi o prihodima od izvoza. Ali Kremlj nije bio zadovoljan načinom na koji se pakt, službeno poznat kao Crnomorska inicijativa za žito, provodio.

Moskva kaže da želi da se ukinu prepreke izvozu ruske hrane i gnojiva u zamjenu za daljnju suradnju i traži olakšanje od zapadnih sankcija na plaćanja, logistiku i osiguranje brodova. Proteklih tjedana Kijev je organizirao prolazak brodova kroz crnomorski koridor, unatoč opasnosti od napada.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari